Strona główna » Blog » Ogólne » Solić czy nie solić? Oto jest pytanie

Solić czy nie solić? Oto jest pytanie

Rodzaje soli a dieta

Sól zaczęto dodawać do potraw ok. 5–10 tysięcy lat temu – miało to na celu ułatwienie konserwacji i przetrzymywania jedzenia przez dłuższy czas. Obecnie sól używana jest najczęściej jako przyprawa, która uwydatnia smak dania. Większość ludzi lubi solone potrawy, zaś te niedoprawione uznawane są za mdłe lub pozbawione smaku. Pojawia się zatem pytanie, czy powinniśmy stosować sól podczas diety oraz jaki rodzaj soli jest dla nas najbardziej korzystny.

Sól spożywcza

To najgorszy wybór dla konsumenta, z tego względu, że jest ona rafinowana i przetwarzana. W skutek licznych obróbek zmienia swój skład – większość substancji, z których się składa stanowi pozbawiony substancji odżywczych chlorek sodu.

Sól morska

To zdecydowanie lepszy wybór, jest ona bowiem uzyskiwana dzięki odparowaniu wody morskiej. Sól morska dzięki temu posiada więcej składników mineralnych niż sól kuchenna. Zawiera w swoim składzie między innymi chlor, sód, magnez, wapń i potas.

Sól himalajska

To jedna z najzdrowszych soli na świecie, jest wydobywana ręcznie i nie ma w niej zanieczyszczeń. Zawiera bardzo dużo minerałów, w szczególności potas, wapń oraz żelazo. Stosując sól himalajską, zamiast soli spożywczej, działamy na korzyść naszego zdrowia i urody. Oddziałuje ona pozytywnie między innymi na ciśnienie krwi i wygląd skóry, ponieważ nawilża ją i poprawia jej jędrność, a nawet redukuje cellulit.

sól himalajska

Zalety używania soli

W soli zawarty jest sód, który odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych organizmu.

Do ważnych właściwości soli należy regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej, która ma duże znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na odczyn pH krwi oraz poziom zakwaszenia organizmu. Sód wpływa także na regulację osmotyczną w płynach ustrojowych, co oznacza, że pozwala na utrzymywanie równowagi  wodnej organizmu.  Pomaga również w utrzymaniu właściwej objętości i ciśnienia krwi oraz w transporcie cukrów, aminokwasów i wielu witamin w tkankach.  Sód jest też odpowiedzialny za przewodzenie impulsów nerwowych oraz skurczów mięśni.

Wady używania soli

Stosowanie soli w nadmiernych ilościach może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego, zaburzenia pracy nerek, a nawet udaru mózgu lub zawału serca.  Przesadne solenie potraw skutkuje również odkładaniem się wody w organizmie, co nie sprzyja odchudzaniu.

Sól nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia, a wręcz ma na nie pozytywny wpływ , jeśli nie używamy jej w nadmiarze.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5g.  Osoby, które się odchudzają powinny wiedzieć o tym, że sól nie podnosi wartości kalorycznej potrawy, ale jej większa ilość przyczynia się do odkładania wody w organizmie.
Nie trzeba zatem całkowicie rezygnować z soli podczas diety, lecz pamiętać o tym by stosować ja z umiarem.

Dieta owowocowo-warzywna nie zabrania stosowania soli, warto jednak wybrać sól morską lub himalajską – zawierają one bowiem mikroelementy. Z tego względu jest to doskonałe dopełnienie dań warzywnych.