Strona główna » Blog » Porady » Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy to kolejny produkt na mapie zdrowej żywności, wykazujący wiele właściwości prozdrowotnych. Olej kokosowy dostarcza energii i pożywienia organizmowi nie tylko sam w sobie, ale również w niezwykle efektywny sposób umożliwia wchłanianie witamin i minerałów (takich jak wapń, żelazo, czy magnez) przyjmowanych wraz z pożywieniem. Mimo to pojawiają się różne, sprzeczne opinie na jego temat. Czy faktycznie jest zdrowy?

Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego

Olej kokosowy pomaga w utrzymaniu naturalnej równowagi tkanek komórkowych, a także działa regenerująco na komórki nerwowe. Bardzo korzystnie wpływa również na pracę mózgu. Pomaga w leczeniu takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson, stosuje się go również u pacjentów z padaczką. Regularnie stosowany powoduje dużą poprawę stanu zdrowia i zapobiega utracie pamięci.

Ponadto, wykazuje działanie wspomagające funkcjonowanie i odporność organizmu. Kwas laurynowy znajdujący się w oleju kokosowym działa jak naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe, a zatem w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność. Można go stosować w przypadku przeziębienia, grypy czy innych chorób zakaźnych lub bakteryjnych. Olejek kokosowy chroni organizm przed infekcjami wywołanymi przez wirusy, bakterie, drożdże, grzyby czy pierwotniaki.

olej kokosowy w stanie stałym
Olej kokosowy w stanie stałym

Olej ten świetnie działa też na wzmocnienie flory jelitowej. Wspomaga trawienie i lepsze wchłanianie substancji odżywczych, dzięki czemu polecany jest osobom, które pragną zrzucić parę kilo. Posiada właściwości, dzięki którym tłuszcze nie zamieniają się bezpośrednio w tkankę tłuszczową, lecz są także w dużym stopniu wykorzystywane do produkcji energii, dzięki czemu przemiana materii jest przyśpieszona. Zjadając potrawę z dodatkiem oleju kokosowego, szybciej spalamy zbędne kalorie i jednocześnie w krótszym czasie osiągamy uczucie sytości.

Olej kokosowy w stanie płynnym
Olej kokosowy w stanie płynnym

Olej kokosowy posiada wiele wartościowych kwasów tłuszczowych MCT, wśród których aż cztery wykazują silne działanie przeciwgrzybiczne, tj. kwas laurynowy, kaprylowy, kaprynowy i kapronowy. Z tego względu zalecany jest w szczególności dla osób zmagających się z długotrwałą grzybicą stóp, jak i w leczeniu innych zakażeń wywołanych grzybami Candida albicans.

Naukowcy zalecają go również do stosowania na rany po oparzeniach, gdyż przyspiesza proces regeneracji nabłonka. Pobudza aktywność enzymów oksydacyjnych i poprawia odbudowę włókien kolagenowych w tkance. Wiele osób stosuje go podczas pielęgnacji gojących się tatuaży.

Skąd więc negatywne opinie na temat oleju kokoswego?

Olej kokosowy zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które w nadmiarze mogą prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Konsumowany w nadmiarze może też wywołać biegunkę i zaburzenia metaboliczne. Jednak spożywany ze zdrowym rozsądkiem, nie zagraża naszemu zdrowiu. Systematyczne spożywanie maksymalnie 2 łyżek dziennie wystarczy, żeby organizm odczuł pozytywne działanie oleju kokosowego, bez jednoczesnego doświadczania jakichkolwiek skutków ubocznych.