Strona główna » Blog » Porady » Jak odzwyczaić się od cukru?

Jak odzwyczaić się od cukru?

Wielu z nas podczas wprowadzania w życie zdrowej diety zmaga się z problemem apetytu na słodycze. W naszym dzisiejszym wpisie dowiecie się, czym możecie zastąpić cukier oraz jak odzwyczaić się od jego spożywania.

Szkodliwe właściwości cukru:

Na początek warto wspomnieć, że cukier jest nie tylko tuczący, ale również szkodliwy dla zdrowia. Duża ilość spożywanego cukru może prowadzić do cukrzycy oraz podwyższenia cholesterolu i ciśnienia, co może stać się przyczyną zawału serca. Zwiększa także możliwość zachorowania na raka, ponieważ słodkie przetwory zawierają wiele sztucznych substancji, które zatruwają organizm. Ponadto spożywanie słodkości szkodzi naszym zębom i sprzyja powstawaniu próchnicy. Warto zatem zrezygnować z cukru lub zastąpić go innymi substancjami, żeby nie szkodzić swojemu zdrowiu.

Produkty zastępujące cukier

Owoce

suszone owoceOwoce to najzdrowszy sposób słodzenia produktów, są nieprzetworzone i bogate odżywczo, wzmacniają odporność naszego organizmu i nie zawierają pustych kalorii. Owoce, którymi można dosłodzić dania to ananas, jabłka, gruszki, a także wszelkie suszone owoce.

Melasa

melasaMelasa to produkt uboczny przy produkcji cukru z buraka cukrowego i trzciny cukrowej. Melasa jest bogata w wiele substancji odżywczych takich jak: wapń, żelazo, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B.

Stewia

stewiaStewia to słodka roślina, która posiada zerowy indeks glikemiczny, a także ma właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Jednak należy stosować ja w małych ilościach.

Ksylitol i Erytrol

ksylitolKsylitol, tradycyjnie pozyskiwany z kory brzozy, i Erytrol to alkohole cukrowe występujące w niektórych owocach i warzywach. Mają niski indeks glikemiczny, ale są produktami wysokoprzetworzonymi, dlatego należy stosować je w małych ilościach.

Miód

miódMiód zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, jednak posiada wysoki indeks glikemiczny i jest kaloryczny, dlatego nie jest polecany osobom na diecie.

 

Jeśli nie chcemy używać produktów zastępczych możemy podjąć działania, które ograniczą nasz apetyt na cukier. Jednym ze sposobów jest spożywanie na deser słodkich warzyw takich jak buraki, marchewki i dynie lub owoców.

Bez względu na to, jakie substancje słodzące użyjemy musimy pamiętać, że musimy stosować je z umiarem. Nie musimy pozbawiać się przyjemności spożywania słodkich posiłków, ale istotne jest to, aby robić to okazjonalnie, zwracając uwagę na ich skład. Rozsądek pozwoli zachować szczupłą sylwetkę, jednocześnie utrzymując urozmaiconą dietę.