Strona główna » Blog » Porady » Dieta owocowo-warzywna zimą

Dieta owocowo-warzywna zimą

Za oknem śnieg i minusowa temperatura, więc jakakolwiek dieta wielu osobom nawet nie przychodzi do głowy. W naszym ośrodku jednak nie robimy sobie zimowej przerwy od pracy, kontynuujemy turnusy niezależnie od zimna. Część naszych Gości zwraca uwagę na fakt, że podczas postu owocowo-warzywnego mają poczucie, że jest im bardziej zimno niż zazwyczaj. Z czego to wynika i jak sobie z tym radzić? Dziś podpowiemy Państwu jak uporać się z zimnem, nie rezygnując z diety.

Dieta wychładzająca

Pożywienie, po które sięgamy w dużym stopniu wpływa na regulację temperatury naszego ciała. Tym, co w pierwszej kolejności, należy wiedzieć o diecie owocowo-warzywnej jest fakt, że jest to dieta, która wychładza organizm. A co za tym idzie podczas miesięcy zimowych może to być odczuwalny skutek uboczny, w szczególności przez osoby bardziej wrażliwe na zimno. Nawet w okresie letnim niektóre osoby narzekają na chłód podczas postu. Wynika to z faktu, że większość owoców i warzyw stosowanych w diecie w stanie surowym ma chłodzący wpływ na organizm. O ich termicznym charakterze decyduje zawartość surowej wody.

Jak radzić sobie z zimnem podczas postu owocowo-warzywnego?

Skoro to właśnie zawartość wody w surowych produktach decyduje o ich wychładzającym charakterze, zimą warto bazować na produktach poddanych obróbce termicznej. Po przegotowaniu zawartej w warzywach i owocach wody, termiczne właściwości tychże produktów zmieniają swój charakter na obojętny lub wręcz rozgrzewający. Według naszych spostrzeżeń nie u wszystkich Gości rozwiązuje to problem – poczucie zimna jest podczas diety naturalne, dlatego warto radzić sobie z nim również na inne sposoby.

Poniżej przedstawiamy najbardziej skuteczne sposoby na zniwelowanie uczucia wychłodzenia organizmu:

  • aktywność fizyczna – ruch rozgrzewa, poprawia krążenie i wpływa na odporność, co jest szczególnie istotne zimą,
  • korzystanie z sauny, jacuzzi i gorących kąpieli z dodatkiem rozgrzewających olejków,
  • picie rozgrzewających herbat (np. cynamonowa i goździkowa) oraz przyprawianie naparów z ziół imbirem. Doskonale sprawdza się także napój imbirowo-cytrynowy, który ma nie tylko właściwości rozgrzewające, ale również jest pełen witamin,
  • odpowiedni sposób ubierania, sprawdza się tzw. Ubieranie „na cebulkę”, czyli wielowarstwowo. Zakładamy kilka warstw odzieży i pamiętamy o tym, że nie możemy zakładać ubrań zbyt obcisłych, które negatywnie wpływają na krążenie krwi. Kilka warstw to gwarancja, że będzie nam cieplej niż w jednym grubym swetrze,
  • sprawdzają się także dobrze znane sposoby takie, jak moczenie stóp w gorącej wodzie, korzystanie z termoforów, czy akcesoriów generujących ciepło takich jak koce elektryczne.

Jak widać nie warto rezygnować z diety na czas zimy. Jeżeli tylko zauważymy u siebie niepokojącego poczucie zimna, za pomocą powyższych sposobów możemy w dużym stopniu zniwelować wychładzające skutki uboczne stosowanej diety. Z naszego doświadczenia wiemy, że stosowanie postu owocowo-warzywnego zimą przynosi równie pozytywne efekty, co podczas innych pór roku.